FAQ

Vi har ændret i mængderne af udvalgte vitaminer og mineraler på nogle af vores produkter. Det har vi gjort, fordi kosttilskudslovgivningen er ændret og herunder grænserne for mængden af nogle af disse vitaminer og mineraler. Det betyder helt konkret at mængden af Magnesium i Futura Kalk fra 50 år og Futura Kalk Premium ændres fra 280 mg til 233 mg.

Hvis du spiser de anbefalede 350 g fisk om ugen hvoraf 200 g er fed fisk, er der ikke behov for at supplere. Så vurdér dit indtag af fisk og tilpas dit supplement hertil. Du kan se på alle produkter hvor mangle kapsler vi anbefaler og  hvor meget omega-3 du får pr. kapsel

De fisk der anvendes i Orklas fiskeolie er sardiner og ansjoser, som alle er små fede fisk. Fiskene fanges i Sydamerika ud for Peru og Chiles kyst, da fiskebestanden her har et højt indhold af omega-3. Den høje andel omega-3 kommer bl.a. af at fiskene spiser en speciel type plankton, af fiskenes formeringsmønster og af vandtemperaturen.

Ifølge NNR er anbefalingen til gravide og ammende et omega-3 indtag på 1%, hvoraf de 200 mg dagligt bør være DHA. Der er efterhånden lavet en del undersøgelser på omega-3 indtag hos gravide/ammende. Blandt andet ved man at moderens indtag af omega-3 fedtsyren DHA bidrager til en normal udvikling af hjerne og øjne hos fostre, og hos spædbørn der ammes.

Futura Kolesterol har en anderledes og særlig kombination af omega-3 fra fisk (EPA og DHA) og omega-3 fra hørfrø (ALA).
Det er indholdet af ALA der bidrager til at vedligeholde en normal kolesterolbalance. Den gavnlige effekt på kolesterolniveauet opnås ved et dagligt indtag af 2 g ALA dagligt. Futura Kolesterol er derfor et tilskud af omega-3, der fx kan bruges ved en kolesteroldiæt/kostomlægning hvor der også er fokuseret på fedtsyrerne. For at opnå den gavnlige effekt bør en daglig dosis bestå af 2 kapsler. 2 kapsler indeholder 870 mg omega-3 bestående af EPA, DHA og ALA.

Nej, fiskeolien er ikke koldpresset. Hele fisken (ansjos, sardin) koges før den presses. Hovedproduktet fra presningen er tørproduktet (som benyttes til fiskemel), og biproduktet er olie, som benyttes til fiskeolie.

Fødevarestyrelsen anbefaler 350 g fisk om ugen, hvilket er baseret på de Nordiske Næringsstofs Anbefalinger (NNR 2012) om at minimum 1 % af vores energiomsætning bør være fra omega-3 fedtsyrer.

Futura Omega-3 Premium har 630 mg omega-3 fedtsyrer, og Futura
Fiskeolie 1000 har 530 mg omega-3. For begge produkter kan du med blot 2 kapsler opnå over 1000 mg omega-3.

Der er stor forskel på omega-3 indholdet i de forskellige fiskeolie-kosttilskud man finder i handlen og det er derfor vigtigt at orientere sig om indholdet, når man skal købe sit omega-3 produkt.

Totox/harskning/oxidation/iltning er ét og det samme.
Totoxtallet er et udtryk for den totale iltning og dermed harskning af fiskeolien. Værdien siger noget om, hvordan olien tidligere er blevet håndteret og aktuelt er blevet opbevaret.

Totoxtallet udregnes ved hjælp af følgende formel: 2 x Peroxid-værdien (PV) + anisidin-værdien (AV).

Peroxidtallet er den primære måleenhed for oliens øjeblikkelige harskningsniveau og et vigtigt parameter for oliens kvalitet. Anisidin-niveauet fortæller noget om oliens historie, og tallet fortæller derfor, hvordan olien er blevet håndteret og opbevaret. Anisidiner er
harskningsprodukter, der opstår, når olien opvarmes.

De fisk der anvendes i Futuras fiskeolie produkter er sardiner og ansjoser, som alle er små fede fisk. Fiskene fanges i Sydamerika udfor Peru og Chiles kyst, da fiskebestanden her har et højt indhold af omega-3. Den høje andel omega-3 kommer bl.a. af at fisken spiser en speciel type plankton, fiskens formeringsmønster og vandtemperaturen.
Futura lever op til EU´s Friskhedskriteriet for human brug.
For at sikre friskhed og god smag af fiskeolien skal olien undgå udsættelse for lys og ilt. For Futuras fiskeolie sørger vi derfor for en lukket proces, hvor olien til alle tider er beskyttet af beskyttende atmosfære. Fx under transporten.

Den øjeblikkelige forarbejdning af fisk, der sker inden for 36 timer, er også vigtigt for at holde fiskeolien frisk og beskyttet mod oxidation (iltning). Desuden er vores fiskeolie beskyttet med antioxidanter (Tocopherolrig ekstrakt), som er stoffer, der arbejder mod oxidation processer.

Futura følger de standarder og anbefalinger til oxidation værdier, som Den Europæiske Farmakopé (Ph.Eur) og GOED: Global Organisation for EPA og DHA Omega-3) har sat.

Farmakopé krav: GOED krav:
Totox: Max 26 mekv/kg

Totox tal oktober 2020:

Futura Fiskeolie Premium: totox 6
Futura Fiskeolie 1000: totox 3,1
Futura Aktiv: totox 3,1
Futura Fiskeolie +ingefær: totox 3,1
Futura Fiskeolie Kolesterol: totox 3,1

RI er en forkortelse for ”referenceindtag” og er fastsat ud fra en slags gennemsnitlig behov for vitaminer og mineraler for voksne (og dækker dermed over store forskelle forskellige grupper imellem). Formålet med referenceindtag er at gøre det lettere at sammenligne indholdet af fx vitaminer og mineraler i forskellige produkter.

Fx Futura Kalk Premium indeholder 1 tablet:
Vitamin D 6,7 µg 133% RI
Vitamin K 25 µg 33% RI
Calcium 267 mg 33% RI
Magnesium 93 mg 25% RI

D-vitamin er vigtigt, da det bidrager til immunsystemets normale funktion og til en normal optagelse af kalk og fosfor. D-vitamin hjælper desuden til at vedligeholde normale knogler, tænder og en normal muskelfunktion.

D-vitamin dannelse sker primært via solens ultraviolette stråler, når de rammer huden. Derfor bør man være særlig opmærksom på at få tilstrækkeligt sollys hvis man ikke er så meget udendørs, hvis man går tildækket eller har mørk pigmenteret hud.

Ja, det D-vitamin, der er anvendt i Futura, er udvundet af fedtet i fåreuld.

Futura Antiopstød har en overflade der sikrer, at kapslerne først opløses i tarmen, og ikke i mavesækken som de fleste andre fiskeoliekapsler. Dermed forhindres fiskereflukser/fiskeopstød.

Coatingen gør at overfladen er mat i udseendet sammenlignet med andre fiskeoliekapsler, som fx Futura Premium. Og man kan også godt opleve, at de ”klumper” sig sammen i bøtten. Her skal du blot slå i enden af bøtten, og kapslerne løsner sig herefter.

Du kan sagtens indtage de 2-3 kapsler Futura fiskeolie på samme tid. Gerne sammen med et måltid mad.

Vi anbefaler, at du fordeler dit indtag af Futura Kalk henover dagen og gerne sammen med et måltid mad. På den måde sikres den mest optimale optagelse af kalken.

Ja. Fedtsyrerne DHA og EPA, som findes i Futura fiskeolie produkterne, har effekt på hjertet. EPA og DHA bidrager til en normal hjertefunktion. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg EPA og DHA. Du kan finde mængderne af EPA og DHA i hvert af vores fiskeolie produkter her på siden under ”Produkter”.

Vi vælger i alle vores Futura Kalk varianter at tilsætte D-vitamin, fordi det bidrager til normal optagelse af calcium.