D-vitamin – hvad er det?

d-vitamin

D-vitamin forbindes af mange med fede fisk og solen. Men hvad er D-vitaminer egentlig, og hvorfor er D-vitaminer vigtige for vores krop? Vidste du fx, at D-vitaminer teknisk set slet ikke er vitaminer?

 

Hvad er D-vitamin?

D-vitaminer er fedtopløselige vitaminer, der bidrager til en række vigtige funktioner i kroppen. De medvirker til at opretholde et normalt niveau af mineralet calcium i blodet, og til en normal optagelse af fosfor og calcium. Gennem disse aktiviteter spiller D-vitaminer en stor rolle for opretholdelsen af en normal knoglebygning og muskelfunktion i hele kroppen. D-vitaminer er også nødvendige for normal vækst og udvikling af skelettet hos børn og bidrager til at opretholde et normalt immunforsvar hos både børn og voksne.

 

D-vitamin i mad

Der findes to former for D-vitaminer, D2 og D3. D2 finder vi i ikke-animalske kilder som nogle planter, gær og svampe. D-vitaminer i form af D3 findes i animalske kilder som æg, dyrelever, fede fisk, fiskerogn og fiskelever. Begge former for D-vitamin og bidrager i de samme processer.

Nyere forskning viser, at svampe, fx champignon, du køber i supermarkedet kan beriges med D-vitaminer i form af D2 via kunstigt UV-lys, mens de dyrkes, men også efter svampen er høstet og befinder sig i dit køkken. Kun 15 minutter direkte sollys er nok til at producere mellem 5 og 20 mikrogram D2-vitaminer i 85 gram svampe – uafhængig af svampetype eller sæson.

Af mere traditionelle kilder til D-vitamin skiller fede fisk og fiskelever sig ud som klare vindere, da de indeholder store mængder D-vitamin i form af D3 og desuden indeholder omega-3-fedtsyrer.

 

D-vitamin fra solen

Den sidste kilde til D-vitaminer er kendt for de fleste – nemlig solen. At solen er en kilde til D-vitaminer, er en sandhed med modifikationer, da det faktisk er kroppen selv, der producerer D-vitaminer i form af D3, når nøgen hud eksponeres for sollys. Det er også grunden til, at D-vitaminer teknisk set ikke er vitaminer, da vitaminer defineres som næringsstoffer, som kroppen ikke kan producere på egen hånd. Denne produktion er dog afhængig af tilstrækkelig meget sol på større dele af huden over en periode på op til 20 minutter dagligt – afhængig af hvor lys du er i huden. Jo mørkere hud du har, desto længere skal du være eksponeret for direkte sollys for at producere nok D-vitaminer i kroppen.

 

D-vitamintilskud

Man kan fint dække det anbefalede, daglige indtag af D-vitaminer ved at opholde sig i solen og spise fødevarer, der er rige på D-vitaminer. Problemet opstår, når man af forskellige grunde ikke kan eller ikke ønsker at opholde sig længe og ofte nok i solen eller spiser tilstrækkelige mængder fødevarer, der er rige på D-vitaminer. Så kan et kosttilskud være løsningen. På den måde kan man hjælpe til, at det daglige behov bliver dækket. Når man indtager et kosttilskud, som Futura Kalk, kan man også være sikker på, at man får D-vitamin af bedste kvalitet.

 

 

Din vara har lagts till i varukorgen. För att ta del av rabatten måste du vara inloggad som medlem.
Log ind eller Bliv medlem