De essentielle fedtsyrer

omega-3 og omega-6 - essentielle fedtsyrer

I gruppen af Omega-3 og omega-6 fedtsyrer findes to essentielle fedtsyrer, men hvor finder du dem, og hvad gør de godt for? I denne artikel kan du læse mere om de essentielle fedtsyrer, ALA og LA og hvad du bør spise for at opretholde balancen i kroppen.

 

De essentielle fedtsyrer

Det gode ved vores krop er, at den selv danner de fleste af de fedtsyrer, vi har brug for, men der er stadig nogle fedtsyrer, vi skal have gennem kosten.

Der findes to essentielle fedtsyrer: Alfalinolensyre (ALA) og linolsyre (LA). De betegnes som essentielle, fordi de er livsnødvendige, og kroppen ikke selv kan danne disse fedtsyrer. Alfalinolensyre tilhører omega-3-fedtsyrerne, og linolsyre tilhører omega-6-fedtsyrerne. Begge er flerumættede fedtsyrer. Organismen er afhængig af disse essentielle fedtsyrer, der indgår i cellemembranerne og bidrager til membranernes egenskaber. Begge essentielle fedtsyrer bidrager til at opretholde et normalt niveau af kolesterol i blodet. ( *Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på hhv. 2 g ALA og 10 g LA).

 

Derudover har vi brug for de lange flerumættede omega-3-fedtsyrer EPA og DHA. Kroppen kan selv danne fedtsyrerne, men kun i begrænset omfang.

Hvis man kun spiser lidt fisk, kan der være behov for et tilskud af omega-3-fedtsyrer i form af f.eks. et kosttilskud.

 

Kilder til omega-3 og omega-6

Du har måske hørt om essentielle fedtsyrer samt omega-3 og omega-6 tidligere. Men er du ikke helt sikker på, om du får tilstrækkeligt, eller hvilke kilder de kommer fra? Fede fisk som sild og makrel er vigtige kilder til omega-3-fedtsyrer i kosten, især når det gælder de længere marine omega-3-fedtsyrer EPA og DHA.

Alfalinolensyre, som også er en omega-3-fedtsyre, findes i de fleste vegetabilske olier som rapsolie, soja og valnødder.

Linolsyre, som er en omega-6-fedtsyre, finder du i korn, spirer, frø, svinekød, fjerkræ, plantemargarine, rapsolie, majs- og sojaolier. Hørfrø indeholder både alfalinolensyre (omega-3) og linolsyre (omega-6).

 

Omega-6 vs. Omega-3

Det har vist sig, at det er vigtigt at være bevidst om den mængde, man indtager af omega-6 og omega-3. De fleste, der er bosat i vesten, har et fedtindtag, der resulterer i en større andel af omega-6 end omega-3 i kroppen. Indtag af rene omega-3 kosttilskud i stedet for kombinationer af omega-3 og omega-6 betragtes derfor som det bedste.

Samlet set er indtagelsen af omega-6 via normal kost og produktionen af omega-9 i kroppen tilstrækkelig. Ofte er det derfor ikke nødvendigt at supplere indtagelsen af disse fedtsyrer gennem kosttilskud.

Derfor er de vigtige

Der er mange grunde til, at de essentielle fedtsyrer og generelt omega-3 EPA og DHA er gode for dig og din krop, og specielt hvis du er gravid.

Fedtsyrerne forekommer naturligt i modermælk, og mængden hænger sammen med kosten. Det er ikke uden grund, at modermælken er den optimale spædbarnsernæring det første leveår. Modermælkens indhold af fedt er både mht. mængde og fedtsyresammensætning det, der sætter standarden. De essentielle fedtsyrer er nødvendige for barnets normale vækst og udvikling.

I fisk og fiskeolie, som Futura, finder du de lange, flerumættede omega-3-fedtsyrer EPA og DHA, som er sundhedsmæssigt gunstige og bør indgå i kosten.

Morens indtagelse af omega-3-fedtsyren DHA bidrager til normal udvikling af øjne og hjerne hos fosteret og det ammende spædbarn. (Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 200 mg DHA udover det daglige anbefalede indtag af omega-3-fedtsyrer for voksne, dvs. 250 mg DHA og EPA)

EPA og DHA bidrager til hjertets normale funktion. (Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg DHA og EPA).

 

Hvad er forskellen på omega-3 og omega-6?

Både omega-3 og omega-6 spiller en væsentlig rolle for flere funktioner i kroppen. Forskellen er, at vi ofte får nok omega-6 gennem kosten, mens det kan være en udfordring at dække behovet for omega-3. Dette kan skabe en ubalance.

 

Omega-6 i kosten

Vi får denne fedtsyre gennem vegetabilske produkter som sojaolie, majsolie, solsikkeolie, mayonnaise og margarine. Den findes også i kornprodukter, nødder og græskarkerner. Vores kost i vesten er rig på disse fødevarer, og meget af indtaget skjules i form af kiks, chips, færdigretter, pulversupper osv.

 

Omega-3 er en mangelvare

Omega-3 er især vigtig for hjernen, hjertet og synet. Vi får først og fremmest denne fedtsyre fra havet, og specielt fra fede fisk som laks, ørred, sardiner, makrel, ansjoser og sild. Problemet er, at vi ikke spiser nok fisk til at sikre et tilstrækkeligt højt indtag. DHA bidrager til at opretholde hjernens og synets normale funktion. (Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg DHA). EPA og DHA bidrager til en normal hjertefunktion. (Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg DHA og EPA).

Gevinster du kan tage med dig ind i alderdommen og som du selv kan bidrage til at påvirke gennem din kost.

 

Omega-3 og omega-6

Nu har vi behandlet de to fedtsyrer separat, og der er ingen tvivl om, at vi har brug for begge. Men faktum er, at de konkurrerer om de samme receptorer for optagelse i kroppen. Når vi får store mængder omega-6 og lidt omega-3, betyder det, at omega-6-fedtsyren ”vinder konkurrencen” om de samme receptorer. Netop derfor er mange optaget af balancen mellem de to fedtsyrer. Det ideelle er derfor at øge indtagelsen af omega-3.

 

 

Din vara har lagts till i varukorgen. För att ta del av rabatten måste du vara inloggad som medlem.
Log ind eller Bliv medlem