Spørgsmål & Svar

Få svar på dine spørgsmål i vores FAQ

Hvilken betydning har den nye kosttilskudslovgivning for Futura? Svar
Vi har ændret i mængderne af udvalgte vitaminer og mineraler på nogle af vores produkter. Dette har vi gjort, fordi kosttilskudslovgivningen er ændret, og herunder grænserne for mængden af nogle af disse vitaminer og mineraler. Det betyder helt konkret at mængden af Magnesium i Futura Kalk 50+ og Futura Kalk Premium ændres fra 280 mg til 233 mg.


Samtidig er RI-(referenceindtag)værdierne ligeledes ændret på produkterne til børn. Dette skyldes at Fødevarestyrelsen fremadrettet ikke længere bruger RI-betegnelsen for børn, hvorfor man nu skal oplyse de samme værdier som for voksne. Årsagen til at RI-værdierne for børn nu bliver fjernet, er fordi ny forskning på området har vist at disse værdier ikke længere kan anses som dækkende. I resten af EU-landene har der desuden altid kun været RI-værdier gældende for voksne, så også af den grund ophæver Fødevarestyrelsen RI-værdierne for børn.

RI er ikke en anbefaling eller et mål for en vis mængde af vitaminer eller mineraler, der skal indtages pr. dag, men er en slags gennemsnitsbetragtning af det behov for vitaminer og mineraler, som voksne og børn har. RI-værdier på vores kosttilskud angiver, hvor stor en procentdel af næringsstoffer du får ved at tage kosttilskuddet i forhold til RI værdien.

Skriv endelig til Rikke Sloth, vores produktspecialist, hvis du har spørgsmål: forbrugerservice@orklacare.dk
Hvor mange kapsler fiskeolie skal jeg tage om dagen? Svar
Spiser man ca. halvdelen af det anbefalet fiskeindtag som Fødevarestyrelsen anbefaler, som er 350 gram om ugen – og heraf 200 g fed fisk, så er 1 kapsel nok. Spiser man derimod ingenting eller meget lidt, så skal man op på 2 kapsler. Har man et særligt behov, fx hvis man har fået det anbefalet af sin læge, så skal man op på 3 kapsler.
Hvilke fisk stammer Futuras fiskeolie fra? Svar
De fisk der anvendes i Orkla´s fiskeolie produkter er sardiner og ansjoser, som alle er små fede fisk. Fiskene fanges i Sydamerika udfor Peru og Chiles kyst, da fiskebestanden har et højt indhold af omega-3. Den høje andel omega-3 kommer bl.a. af at fisken spiser en speciel type plankton, fiskens formeringsmønster og vandtemperaturen.
Gravid og fiskeolie? Svar
Ifølge NNR er anbefalingen til gravide og ammende, et omega-3 indtag på 1% hvoraf de 200 mg dagligt bør være DHA. Der er efterhånden lavet en del undersøgelser på omega-3 indtag hos gravide/ammende. Blandt andet ved man at moderens indtag af omega-3 fedtsyren DHA bidrager til en normal udvikling af hjerne og øjne hos fostre og hos spædbørn, der ammes.
Hvorfor hedder Futura Kolesterol det den hedder? Svar
Futura Kolesterol har en anderledes og særlig kombination af omega-3 fra fisk (EPA og DHA) og omega-3 fra hørfrø (ALA).
Det er indholdet af ALA der bidrager til at vedligeholde en normal kolesterolbalance. Den gavnlige effekt på kolesterolniveauet opnås ved et dagligt indtag af 2 g ALA dagligt.
Futura Kolesterol er derfor et tilskud af omega-3, der fx kan bruges ved en kolesteroldiæt/kostomlægning hvor der også er fokuseret på fedtsyrerne For at opnå den gavnlige effekt bør en daglig dosis bestå af 2 kapsler. 2 Kapsler indeholder den totale sammensætningen af omega-3 fra ALA, EPA og DHA = 846 mg omega-3 daglig.
Er fiskeolien koldpresset? Svar
Nej, fiskeolien er ikke koldpresset. Hele fisken (ansjos, sardin) koges før den presses. Hovedproduktet fra presningen er tørproduktet (som benyttes til fiskemel), og biproduktet er olie som benyttes til fiskeolie.
Betyder mængden af omega-3 fedtsyrer noget? Svar
Fødevarestyrelsen anbefaler 350 g fisk om ugen, hvilket er baseret på de Nordiske Næringsstofs Anbefalinger (NNR 2012) om at minimum 1 % af vores energiomsætning bør være fra omega-3 fedtsyrer.

Futura Omega-3 Premium har 630 mg omega-3 fedtsyrer, og Futura Fiskeolie 1000 har 530 mg omega-3. For begge produkter kan du med blot 2 kapsler opnå over 1000 mg omega-3.

Der er stor forskel på omega-3 indholdet i de forskellige fiskeolie kosttilskud og det er derfor vigtigt at orientere sig om indholdet, når man skal købe sit omega-3 produkt.
Hvad er totox tal? Svar
Totox/harskning/oxidation/iltning er ét og det samme.
Totoxtallet er et udtryk for den totale iltning og dermed harskning af fiskeolien. Værdien siger noget om, hvordan olien tidligere er blevet håndteret og aktuelt er blevet opbevaret.
Totoxtallet udregnes ved hjælp af følgende formel: (Peroxid-værdien PV x 2) + anisidin-værdien AV.
Peroxidtallet er den primære måleenhed for oliens øjeblikkelige harskningsniveau og et vigtigt parameter for oliens kvalitet.
Anisidin-niveauet fortæller noget om oliens historie, og tallet fortæller derfor, hvordan olien er blevet håndteret og opbevaret. Anisidiner er harskningsprodukter, der opstår, når olien opvarmes.

De fisk der anvendes i Futuras fiskeolie produkter er sardiner og ansjoser, som alle er små fede fisk. Fiskene fanges i Sydamerika udfor Peru og Chiles kyst, da fiskebestanden her har et højt indhold af omega-3. Den høje andel omega-3 kommer bl.a. af at fisken spiser en speciel type plankton, fiskens formeringsmønster og vandtemperaturen.
Futura lever op til EU´s Friskhedskriteriet for human brug.
For at sikre friskhed og god smag af fiskeolien skal olien undgå udsættelse for lys og ilt. For Futuras fiskeolie sørger vi derfor for en lukket proces, hvor olien til alle tider er beskyttet af beskyttende atmosfære. Fx under transporten.
Den øjeblikkelige forarbejdning af fisk, der sker inden for 36 timer, er også vigtigt for at holde fiskeolien frisk og beskyttet mod oxidation (iltning).
Desuden er vores fiskeolie beskyttet med antioxidanter (Tocopherolrig ekstrakt), som er stoffer, der arbejder mod oxidation processer.
Futura følger de standarder og anbefalinger til oxidation værdier, som Den Europæiske Farmakopé (Ph.Eur) og GOED: Global Organisation for EPA og DHA Omega-3) har sat.

Farmakopé krav: GOED krav:
PV: Max 10 mekv/kg PV: Max 5 mekv/kg
AV: Max 30 mekv/kg AV: Max 20 mekv/kg
Totox: Max 50 mekv/kg Totox: Max 26 mekv/kg

De nyeste Totox tal for Futura bliver løbende tjekket og opdateret her på hjemmesiden.

Hvad er RI? Svar
RI er en forkortelse for ”referenceindtag” og er fastsat ud fra en slags gennemsnitlig behov for vitaminer og mineraler for voksne (og dækker dermed over store forskelle forskellige grupper imellem). Formålet med referenceindtag er at gøre det lettere at sammenligne indholdet af fx vitaminer og mineraler i forskellige produkter.
Fx Futura Kalk Premium indeholder 1 tablet:
Vitamin D 6,7 µg 133% RI
Vitamin K 25 µg 33% RI
Calcium 267 mg 33% RI
Magnesium 93 mg 25% RI
Er D-vitaminer vigtige for både voksne og børn? Svar
D-vitamin er vigtigt, da det bidrager til immunsystemets normale funktion og til en normal optagelse af kalk og fosfor. D-vitamin hjælper desuden til at vedligeholde normale knogler, tænder og en normal muskelfunktion.
Hos børn medvirker D-vitamin til at vedligeholde knogler, og dermed er D-vitamin nødvendig for normal vækst og udvikling af dit barns knogler.
D-vitamin dannelse sker primært via solens ultraviolette stråler, når de rammer huden.
Derfor bør man være særlig opmærksom på at få tilstrækkeligt sollys hvis man ikke er så meget udendørs, hvis man går tildækket eller har mørk pigmenteret hud.
Er D-vitaminet der er brugt i Futura af animalsk oprindelse? Svar
Ja, det D-vitamin der er anvendt i Futura er udvundet af fedtet i fåreuld.
Din vara har lagts till i varukorgen. För att ta del av rabatten måste du vara inloggad som medlem.
Log ind eller Bliv medlem